Agg.一級建築士事務所

Agg.一級建築士事務所

Agg. Architects Office

TEL: 0120-86-5142

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

新たに纏わせた重厚な煉瓦壁が、建物が持つ背景に相応しい、新旧が同居するファサードを創出します。

The newly combined heavy brick wall creates a facade where old and new coexist, which is suitable for the background of the building.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

特注した煉瓦タイルが、既存の壁タイルと調和しつつ、ファサードイメージを刷新します。

Custom-made brick tiles renew the facade image in harmony with the existing wall tiles.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

既存地下室とドライエリアを一部解体し、広々としたエントランスにコンバージョンしました。

The existing basement and dry area have been partially dismantled and converted into a spacious entrance.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

1階リビングへの上り先には暖炉を設置。石張りの壁を炎が温かく照らして家族を出迎えます。

A fireplace is installed at the top of the living room on the 1st floor. The flames warmly illuminate the stone walls to welcome the family.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

既存床を撤去した吹き抜けが上下階をつないで、この家の中心となるリビングを構成します。

The atrium with the existing floor removed connects the upper and lower floors to form the central living room of this house.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

家事同線を考慮した直線的な造作が、ダイニングキッチンの空間を意匠的にも引き締めます。

The linear structure that takes into consideration the same line of housework tightens the space of the dining kitchen in terms of design.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

リビングの上階にはライブラリーを計画。家族のアクティビティが、吹き抜けを介して繋がります。

A library is planned on the upper floor of the living room. Family activities are connected through a stairwell.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

天井裏を、子供部屋のロフトスペースにコンバージョン。既存の小屋組みが空間のアクセントになります。

The attic is converted into a loft space in the children's room. The existing hut structure will accent the space.

注文住宅 GARAGE⑤HOUSE

専門家と綿密に計画した地階シアタールーム。スクリーンからスピーカー類まで全て埋設しています。

Basement theater room carefully planned with experts. Everything from the screen to the speakers is buried.

0 / 0

GARAGE⑤HOUSE

【三重県桑名市 I邸】

閑静な住宅街の高台に建つ、混構造(RC+W)3階建て:5台収容インナーガレージハウスプロジェクトです。

計画当初のご要望は意匠的な趣向や各種希望要件より新築建替案を希望されておりましたが、法的条件、コストパフォーマンス、現家状況調査結果として御両親の想いを受継ぐべく、フルリノベーション案を決断されました。設計を進めるにあたっては慎重且つ丁寧に各種条件及び背景を汲み取る働きが求められました。
最も重要な要件として、既存駐車場の拡張及び新設する計5台分のインナーガレージスペースが求められたことから、和室の一部分を解体すると共に玄関スペースの配置変更により、新たな新設ガレージとして再構成する大胆な手法を選択しました。外壁には既存の壁タイルとの調和を大事に重厚な煉瓦を新たに纏わせ、建物が持つ背景に相応しい、新旧が同居するファサードを創出。また構造補強に加え、内部にはダイナミックな間取り変更からインテリアや家具全般、造園計画に至るまで全体提案を施しました。



This is an inner garage house project with a mixed structure (RC + W) 3 stories: 5 cars, built on a hill in a quiet residential area.

As a result of legal conditions, cost performance, and home situation survey results, a full renovation plan was decided in order to inherit the feelings of parents.
As the most important requirement, the expansion of the existing parking lot and the inner garage space for a total of 5 new cars were required, so a part of the Japanese-style room was dismantled and the entrance space was relocated and reconstructed as a new garage. We chose a bold approach and in addition to structural reinforcement, we made overall proposals from dynamic layout changes to interiors, furniture in general, and landscaping plans.

h-014

Type
注文住宅/ガレージハウス
敷地面積
482.00㎡
延床面積
392.63㎡
構造規模
RC+W造 地下1階+2階建
設計期間
2017.09~2018.06
設計監理
楮谷 慎吾
Type
Garage house
Site area
482.00㎡
Total floor area
392.63㎡
Structural scale
RC+Wood B1F-2F
Design period
2017.09~2018.06
Design
Shingo Kamitani

OTHER WORKS

HOME > WORKS > GARAGE⑤HOUSE