注文住宅|HG RESIDENCE【大阪府東大阪市 HG邸】|注文住宅事例|Agg.一級建築士事務所
Agg.一級建築士事務所

Agg.一級建築士事務所

Agg. Architects Office

Agg.一级建筑师事务所

TEL: 0120-86-5142

注文住宅 HG RESIDENCE

周辺建物からの視線検討により開口部を最小限に調整し、プライバシーを重視した外観。

The appearance that emphasizes privacy by adjusting the opening to the minimum by examining the line of sight from the surrounding buildings.

考虑到周边建筑物的视线,讲开口部进行最小限度的调整,形成了注重隐私的外观设计。

注文住宅 HG RESIDENCE

表から奥へと引込むように庇・床・塀が続いてゆく、ゆとりのあるアプローチ空間。

There is an approach to have space with eaves, floors, and fences that pull in from the front to the back.

铺装・屋檐・挡墙延续着,由表至里,引申而进,形成了丰富的进入入口的空间。

注文住宅 HG RESIDENCE

ウマ張りのパネル割によりリズム感のあるコンクリート塀が、植物との鮮やかなコントラストを生む。

The rhythmic concrete fence is created by arranging in a stepladder shape without having any joints among them, that create a brilliant color contrast with the plants.

马纹贴割形成的有节奏的混凝土围墙与植物形成鲜明的对比。

注文住宅 HG RESIDENCE

外部から内部へ仕上材が連続し、より中庭との一体感が生まれた広い玄関ホール。

A large entrance hall with continuous finishing materials from the outside to the inside, creating a sense of unity with the courtyard.

从外到内的采用连续性的饰面材料,营造出与庭院更具统一感的玄关空间。

注文住宅 HG RESIDENCE

大小の庭を内包し、雁行しながら繋がるダイニングとリビングは様々な視線の抜けが奥行きを生む。

The dining room and living room, which enclose large and small gardens are diagonal in a row and creates depth through various lines of sight.

大大小小的庭院内包于餐厅和客厅,呈对角线排列,通过各种视线营造出纵深感。

注文住宅 HG RESIDENCE

トップライトから落ちる光と中庭の天空光が、シックな内装と対照的により光の存在を強調する。

The light falling from the top and the sky light in the courtyard emphasize the presence of light in contrast to the chic interior.

从顶灯落下的光线和庭院中的天光凸显了光线的存在,与别致的室内形成鲜明对比。

注文住宅 HG RESIDENCE

内外共にグレーの左官材で統一し、庭や外部空間との曖昧な境界線が空間に広がりを与えるLDK。

LDK that unifies both inside and outside with gray plastering material, and the vague boundary line with the garden and the external space gives the space an expanse.

LDK以灰色抹灰材料将内外统一起来,庭院与外部空间的暧昧的边界线赋予了空间延申感。

注文住宅 HG RESIDENCE

中庭に面したインナーバルコニーは緩衝空間として対面する寝室との絶妙な距離感を生んでいる。

The inner balcony facing the courtyard as a buffer space creates an exquisite sense of distance from the bedroom.

面向庭院的内阳台,作为缓冲空间,与面向庭院的卧室营造出精致的距离感。

注文住宅 HG RESIDENCE

造園家・荻野氏による象徴的な中庭を中心に住まう人のみならず愛車とも緩やかな距離感で繋がる。

The iconic courtyard made by landscape architect, Mr. Ogino, connects not only the people who live in but also car with a gentle sense of distance.

由景观设计师荻野先生打造的标志性庭院,不仅连接着居住的人,也以一种温和的距离感连接着停放的汽车。

注文住宅 HG RESIDENCE

中庭より玄関を臨む。あえて大開口とせずスリット連続窓とし、変化に富んだリズミカルな印象を与える。

The entrance is seen from the courtyard. Instead of making a large opening, a continuous slit window is used to give a rhythmic impression with a lot of variety.

从院子里可以看到入口。不是做一个大的开口,而是使用一个连续的狭缝窗口来给人一种有节奏的印象,而且变化丰富。

0 / 0

HG RESIDENCE

【大阪府東大阪市 HG邸】

駅近の利便性の良いエリアにありながら閑静な住宅街に位置する敷地での計画です。

オーナー様は、明るく開放的な空間でありながら、プライバシーの確保を最重視するプランを望まれましたが、敷地は北側接道のため採光条件の良い各方面は隣家と接する敷地条件でした。これらを解決するため、綿密な検証を重ね、大小3つの中庭を住戸内に内包するプランとしました。各居室や水廻りが全て庭に面する事で通風や天空光による採光を確保し、閉じた外観からは想像もつかない明るく開放的な内部空間となっています。LDKは大空間とはせず、生活に必要な面積を確保した上で、庭を各所にちりばめながら雁行配置することで、様々な視線の向けを生み、実際の面積よりも広く奥行きを感じられます。
各仕上材は空より落ちる光や植物の緑をより演出して見せるよう、壁材をグレーの左官材で内外統一し、グレージュのオーク床材・建具や真鍮の水栓器具等、使い込む程に趣を増す素材をふんだんに使用し、穏やかで静寂な空間を引き立たせています。



It is located in a quiet residential area in a convenient area near the train station.

The owner wanted a bright and open space with the highest priority on ensuring privacy, but the site was on the north side, and each area with good lighting conditions was in contact with the next house.
After careful examination, we decided to include three large and small courtyards in the dwelling unit. By facing each room,kitchen and baths to the garden ,ventilation and daylighting are ensured by skylights , and it is a bright and open interior space that cannot be imagined from the outside.
LDK is not a large space, but by securing the area necessary for living and arranging the gardens in a row and sprinkling them in various places, you can create various lines of sight and feel the depth than the actual area.



该项目既有靠近车站的便利性,同时又处于安静的住宅街区。

业主想要一个明亮开放的空间,隐私至上,但场地在北侧,所以所有的亮点都与相邻的房子相连。 经过仔细核实,我们决定在住宅单元中包括三个大大小小的院落。 每个房间都面向花园,环绕水面,保证了天空的通风和采光,营造出一个从封闭的外部无法想象的明亮开放的室内空间。 LDK不是很大的空间,但在确保了生活所需的面积后,通过将花园排列成一排并制作各种视线,您可以感受到比实际面积更大的面积。

h-018

Type
注文住宅/ガレージハウス
敷地面積
158.46㎡
延床面積
208.36㎡
構造規模
木造 2階建
設計監理
田頭 健司+八木 俊典
Type
Garage house
Site area
158.46㎡
Total floor area
208.36㎡
Structural scale
Wood 2F
Design
Kenji Tagashira&Toshinori Yagi
种类
车库屋
场地面积
158.46㎡
总建筑面积
208.36㎡
结构尺度
木结构 2层
设计监理
Kenji Tagashira&Toshinori Yagi

OTHER WORKS

HOME > WORKS > HG RESIDENCE