Agg.一級建築士事務所

Agg.一級建築士事務所

Agg. Architects Office

TEL: 0120-86-5142

注文住宅 中庭を囲む平屋の家

スクエアに整えられた建物を背景に、自然な枝振りの樹木を注意深く配置したファサード。

A façade with carefully arranged trees with natural branches against the backdrop of a square building.

注文住宅 中庭を囲む平屋の家

玄関アプローチ。有孔ブロックの隙間から坪庭を感じながらの動線としています。

Entrance approach. The flow line is such that you can feel the garden from the gaps in the perforated blocks.

注文住宅 中庭を囲む平屋の家

玄関正面には中庭を大きく取り込む開口が設けられました。

There was an opening in front of the entrance to take in the courtyard.

注文住宅 中庭を囲む平屋の家

大きなLDK空間の中で、ダイニングキッチンはスキップした高い位置に配置され、室内全体を見渡すことのできるレイアウトとしました。

In the large LDK space, the dining kitchen was placed in a high position that was skipped, and the layout was such that the entire room could be seen.

注文住宅 中庭を囲む平屋の家

テラスのある中庭。周辺からの視線を気にせず、空の広がりを独占できる場所です。

A courtyard with a terrace. It is a place where you can monopolize the expanse of the sky without worrying about the line of sight from the surroundings.

注文住宅 中庭を囲む平屋の家

中庭全景。木々の揺らぎや、四季による変化を感じられる時間を提案しました。

A panoramic view of the courtyard. We proposed a time when you can feel the fluctuation of the trees and the changes due to the four seasons.

注文住宅 中庭を囲む平屋の家

ライトアップされた建物と風に揺らぐ植栽のシルエット。

The silhouette of the illuminated building and the planting swaying in the wind.

0 / 0

中庭を囲む平屋の家

【愛知県一宮市 T邸】

木曽川に程近い、古い街並みが残る住宅地に計画された2世帯のための平屋の住居です。

旗竿形状の広い敷地の特徴を生かし、道路の気配を感じない中庭型のプランをご提案しました。外部アプローチで訪れる人を迎えるのは、造園された木々の緑とコンクリート打放しの自立壁。エントランスをくぐると天井の高い空間に再度コンクリートの壁が現れ、内外が連続したような感覚のもと、中庭の緑が視界に入ります。
腰高ほどの高低差を設けたダイニングキッチンは中庭の全景とリビング全体が見渡せ、家族が自然に集まる場所。リビングは中庭のデッキとつながりながら高い天井を感じられる寛ぎの場所として設えられました。外壁のホワイトと共に白く纏められた室内では床の古材オーク、キッチンのブラッククオーツ、壁面のアクセントタイルが穏やかな質感を纏め上げています。
中庭の木々が風に揺れ、ここだけの静かな時間が流れる住宅が完成しました。



It is a one-story residence for two households planned in a residential area with an old townscape near the Kiso River.

Taking advantage of the large site with a flagpole shape, we proposed a courtyard-type plan that does not feel the sign of the road.
Visitors are welcomed by the green of the landscaped trees and the self-supporting wall of the exposed concrete, and when passing through the entrance, the concrete wall reappears in the high ceiling space, and the green of the courtyard can be seen.
The dining kitchen is a place where families can naturally gather, with a panoramic view of the courtyard and the entire living room.The living room was set up as a relaxing place where you can feel the high ceiling while connecting to the deck of the courtyard.
The trees in the courtyard swayed in the wind, and A house where only here,a quiet time flows was completed.

h-010

Type
注文住宅
敷地面積
708.57㎡
延床面積
167.10㎡
構造規模
W造 1階建
設計期間
2014.05~2015.06
設計監理
山田 直貢
Type
Custom home
Site area
708.57㎡
Total floor area
167.10㎡
Structural scale
Wood 1F
Design period
2014.05~2015.06
Design
Naotsugu Yamada

OTHER WORKS

HOME > WORKS > 中庭を囲む平屋の家