Agg.一級建築士事務所

Agg.一級建築士事務所

Agg. Architects Office

TEL: 0120-86-5142

注文住宅 Courtyard house

住宅が密集する周辺に対し、クローズな印象で構成したファサード。素地ブロックとダークグレーの外壁のバランス。

The facade has a closed impression to the surrounding area where houses are densely packed. The balance between the base block and the dark gray outer wall.

注文住宅 Courtyard house

無機質な外観に対し、エントランスのドアには天然木のオーク材が用いられました。

Natural wood oak was used for the entrance door, as opposed to its inorganic appearance.

注文住宅 Courtyard house

夕景に浮かび上がる建物のコンポジション。

The composition of the building that emerges in the evening scene.

注文住宅 Courtyard house

外観の印象に相反し、内部は中庭から差す自然光によって様々な表情を作り出します。

Contrary to the impression of the exterior, the interior creates various expressions by the natural light shining from the courtyard.

注文住宅 Courtyard house

玄関ホールに大胆に設けられた、浮遊感のある階段と、大判のガラススクリーン。

Boldly installed stairs in the entrance hall and a large glass screen.

注文住宅 Courtyard house

ダイニングスペースの装飾壁は、床と同材のウォルナットを寄木して組み上げました。

The decorative wall of the dining space was assembled by parqueting walnut, which is the same material as the floor.

0 / 0

Courtyard house

【三重県鈴鹿市 A邸】

周囲を住宅に囲まれ、4m幅の道路に接する敷地を拝見した際に、中庭を確保して内側に開くプランを着想しました。

1階に寝室や書斎、2階にはLDKや水回りが配置され、建物の中心に設けた中庭を囲むように、 1階、2階とも行き止まりの無い広がりのある平面計画が実現しています。
自分だけの空を眺められる時間をイメージしながら、周辺からの視線を気にしないプライバシーのある生活の場が生まれました。



When I saw the site, which was surrounded by houses and was in contact with a 4m wide road, I came up with a plan to secure a courtyard and open it inside.

Both the 1st and 2nd floors have realized a spacious plan with no dead ends.
While imagining the time when you can see your own sky, a place of living with privacy that does not care about the line of sight from the surroundings has been created.

h-005

Type
注文住宅
敷地面積
202.54㎡
延床面積
104.99㎡
構造規模
W造 2階建
設計期間
2013.10~2014.06
設計監理
山田 直貢
Type
Custom home
Site area
202.54㎡
Total floor area
104.99㎡
Structural scale
Wood 2F
Design period
2013.10~2014.06
Design
Naotsugu Yamada

OTHER WORKS

HOME > WORKS > Courtyard house