Agg.一級建築士事務所

Agg.一級建築士事務所

Agg. Architects Office

TEL: 0120-86-5142

注文住宅 Two-family-house

縦長敷地に対し'親世帯-中庭-子世帯'で構成された「丁度いい」距離感の二世帯住宅。

A two-family house with a "just right" sense of distance, consisting of a "parent household-courtyard-child household" with respect to the vertically long site.

注文住宅 Two-family-house

来客時の対応を考慮し両世帯別々の配置とした玄関。

The entrance is arranged separately for both households in consideration of the response when visiting customers.

注文住宅 Two-family-house

四季折々の季節を感じる中庭と植樹帯が両世帯の「丁度いい」距離感を演出する。

The courtyard and tree-planting belt, which feel the seasons of the four seasons, create a "just right" sense of distance between the two households.

注文住宅 Two-family-house

中庭とダイニングキッチンが一体利用できるオープンカフェ・スペース。

An open cafe space where the courtyard and dining kitchen can be used together.

注文住宅 Two-family-house

アクセント素材のタイルレンガはエイジング効果により月日が建物の表情に深みを与える。

The tile bricks, which are the accent material, add depth to the look of the building due to the aging effect.

注文住宅 Two-family-house

小規模なイベントにも対応できる広さと機能を確保したキッチン一体型ダイニングテーブル。

A kitchen-integrated dining table that is spacious and functional enough to accommodate small events.

注文住宅 Two-family-house

ダイニングテーブルの人工大理石と木目調テクスチャが空間に落ち着きと重厚感を与える。

The artificial marble and wood grain texture of the dining table give the space a calm and profound feeling.

注文住宅 Two-family-house

中庭に配置した坪庭エリアは室内からの景色を造る。

The tsubo garden area located in the courtyard creates a view from the room.

0 / 0

Two-family-house

【名古屋市瑞穂区 M邸】

名古屋市内の閑静な住宅地に計画された二世帯住宅です。

道路面の間口7.3mに対し、奥行き42mの長方形型の敷地特性を持つ形状を最大限活かす為、建物配置を【親世帯 ⇔ 中庭 ⇔ 子世帯】へと採光を互いに取込める構成としています。
両世帯の中間に配置された中庭は敷地の高低差を利用することで、家族の気配を感じられる最適な距離感を保つ装置となりました。子世帯側からはオープンカフェ・スペースに。親世帯側からは春夏秋冬を感じられる植樹が眺められ、観る角度によって様々な表情を演出します。
また、将来的な計画を見越して親世帯玄関入口まで送迎可能なアプローチと両世帯への訪問客用に7台の駐車スペースを確保した配置としました。生活スタイルが異なる二世帯住宅を完全分離型とする事で程良い距離感と共に将来的な家族構成の変化や戸建賃貸住宅も可能となる多様性の高いライフプランニングを施すことで、現在~未来に向けて末永く育む住まいとなりました。



It is a two-family house planned in a quiet residential area in Nagoya city.

In order to make the best use of the rectangular shape of the site, the building layout is set to [parent household ⇔ courtyard ⇔ child household] to maintain the optimum sense of distance so that you can feel the sign of the family.From the child household side to the open cafe space. From the parent household side, you can see the selected spring, summer, autumn and winter tree planting, and you can create various expressions depending on the viewing angle.
Also, in anticipation of the future, we have secured an approach and parking space (7 cars) that can be picked up and dropped off at the entrance of the parent household. By completely separating two-family homes with different lifestyles, it has become a home that will grow for a long time from the present to the future.

h-013

Type
注文住宅
敷地面積
330.60㎡
延床面積
220.16㎡
構造規模
W造 2階建
設計期間
2017.11~2018.08
設計監理
八木 俊典
Type
Custom home
Site area
330.60㎡
Total floor area
220.16㎡
Structural scale
Wood 2F
Design period
2017.11~2018.08
Design
Toshinori Yagi

OTHER WORKS

HOME > WORKS > Two-family-house